Vård hos oss
Samverkan
Vi samverkar med andra verksamheter
Samverkan mellan LARO mottagningen och andra verksamheter kan vara nödvändig för att du ska få en så bra behandling som möjligt.
För att åstadkomma en bra och säker behandling för varje enskild patient kan det ibland krävas en långtgående samverkan mellan LARO mottagningen och andra verksamheter. Det kan vara socialtjänsten, primärvård, psykiatrin, andra vårdinstanser, polis eller kriminalvård.
För dig med samsjuklighet, det vill säga missbruksproblematik/beroende i kombination med annan psykisk sjukdom, kan vi på SIP:ar hjälpa dig att samordna olika instanser för att vi tillsammans ska kunna föra processen framåt.
Solstenen arbetar efter Missbruksöverenskommelsen mellan Region Skåne och Skånes Kommuner. Rutinerna syftar till att fungera som ett stöd för verksamheterna och har som målsättning att stimulera till upprättandet och uppföljningen av en samordnad individuell plan för de patienter som är i behov av insatser från båda huvudmännen dvs LARO mottagningen och kommunen. Solstenen har en tradition av god samverkan med socialtjänsten för att erbjuda dig bästa möjliga vård.
Vårdplan/Samordnad individuell plan (SIP)
Tillsammans med dig, kontaktmannen och samverkanspartners såsom till exempel socialtjänst, arbetsgivare, primärvård, kriminalvård, behandlingshem och boendestödjare upprättas en vårdplan innefattande insatser från mottagningen och från samverkanspartners.
Syftet med SIP/vårdplan är att alla personer som är involverade i din vård ska arbeta mot ett gemensamt mål och genomföra de åtgärder som beslutats.
Under behandlingen hålls kontinuerliga uppföljningsmöten (SIP) med samverkanspartner. På SIP uppdateras din vårdplan utifrån dina behov och behandlingsresultat. Inom Solstenen finns en Socionom/CM som arbetar som koordinator med behandlingsinsatser.
Samtycke – du ska själv samtycka till att planen upprättas.
Delaktighet – du ska själv vara delaktig och ha inflytande i arbetet.
Samordnad individuell plan är lagstadgad sedan 2010 i både HSL (3 f §) och SoL (2 kap. 7 §).
Möte/dialog med SOF Helsingborg
Gruppen är bestående av chefer från missbruk/boende sektionerna på socialförvaltningen Helsingborg samt chefer från Laro-mottagningarna i Helsingborg. Solstenen har en tradition av god samverkan med socialtjänsten och genom den här dialogen hoppas sektionen kunna tydliggöra hur samverkan ska ske för att erbjuda bästa möjliga vård till dig från båda huvudmännen dvs. LARO -mottagningen och kommunen.
Case Manager (CM)
Vad är en Case Manager?
En Case manager eller vård och stödsamordnare arbetar tillsammans med dig för att få en god samverkan mellan myndigheter, olika enheter och anhöriga som har eller ska ha kontakt med dig.
Ni arbetar tillsammans utifrån de mål som du själv sätter upp.
Tanken med samverkan är att du ska få rätt hjälp och stöd och att dina vårdkontakter samarbetar. Ett stöd i din återhämtningsprocess till psykisk hälsa.
Vad gör en Case manager
En Case manager hjälper dig att ta reda på dina mål och fokuserar på att samordna de resurser som är till hjälp för dig att nå ditt mål.
Du kan ha möjlighet till att få en Case manager.
- Om du har en psykisk sjukdom/psykisk funktionsnedsättning och / eller missbruk
- Har behov av insatser eller vård från flera olika myndigheter och behandlingsinsatser samt har svårt att själv samordna dina insatser
Hur gör jag?
För att få kontakt med en Case manager kontaktar du din socialsekreterare eller din behandlare
Solstenens värdegrund
- Patienten är vår första prioritet
- Visa ett gott bemötande
- Ge trygghet
- Visa respekt
- Värna om den enskildes privatliv och integritet
- Ge möjlighet till självbestämmande och delaktighet utifrån en helhetssyn.
.